Het getuigt van een hoop lef als je besluit om met gevaar voor eigen leven aan een rijdende trein te gaan hangen. En wat mij betreft; ieder zijn kick.

Maar…wat ik me in zulke gevallen afvraag; waarom draait de belastingbetaler op voor de financiële gevolgen van dit soort kicks en heldhaftig gedrag? Hetzelfde geldt voor onze zorgwekkend groot geworden groep comazuipers. Afgelopen jaar belandden zo’n 500 jongeren in het ziekenhuis omdat ze ‘out’ zijn gegaan na een overmaat aan alcohol.

Nog steeds wordt in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, deze zorg vergoed door de zorgverzekeraar. Bewust genomen risico’s die leiden tot hoge kosten zouden in mijn ogen verhaald moeten kunnen worden op de betrokkene. Sterker nog, als bewust genomen risico leidt tot overlijden vind ik dat de kosten moeten kunnen worden verhaald op de nabestaanden.

Er zou in Nederland eens een discussie gevoerd moeten worden over de vergoeding van zorgkosten als gevolg van ziekte, letsel en overlijden door risico’s die de burger zelf neemt. Preventieve maatregelen zoals begeleiding om dergelijk gedrag te voorkomen vergoeden, maar de kosten als gevolg van vrijwillig genomen risico’s niet. Daar zou de burger zich dan maar zelf voor moeten (bij)verzekeren.

Voor een deel bestaat zo’n regeling er al; als iemand een reisverzekering wil afsluiten dan moet een uitgebreide verzekering worden gekozen als men verzekerd wil zijn voor letsel als gevolg van ‘gevaarlijke sporten’ zoals skiën, duiken, paragliden etc. Waarom is zo’n regeling of bijverzekering er niet voor (relatief) gevaarlijke sporten en andere vormen van risicovol handelen binnen de landsgrenzen? Laat ouders van jongeren die zich laten vollopen zich gewoon aanvullend verzekeren voor de de zorg van hun comazuipende kinderen? Laat onze treinsurfers zich gewoon aanvullend verzekeren voor deze ‘gevaarlijke sport’? Mijn idee!

En…wat vind jij?

0 likes
(12 keer bekeken, 1 lezers vandaag)