Vrijdagavond

Breaking news NOS. Aanslag in Parijs, 2 doden. En terwijl de berichten op social media in rap tempo vertelden hoe ernstig de situatie bleek te zijn in Parijs ving ik op Nieuwsuur de laatste flarden op over iets bij Ajax.

Van 2 doden naar 18 naar 26 naar misschien wel meer. Mensen in een theater die worden gegijzeld. De schutters lopen vermoedelijk nog vrij rond. Het voetbalstadion is vergrendeld. Supporters lopen verdwaasd op het veld, gebruiken hun smartphone voor meer informatie vanuit de wereld buiten de poorten. Hollande is geëvacueerd. Burgers stellen hun huizen beschikbaar als schuilplaats. Veel onduidelijkheid en paniek.

Ik probeer antwoorden te vinden: Wat is het doelwit? Waarom nu? Waarom daar? Stopt dit of word ik morgen wakker en hoor ik dat er nog vele beschietingen bij zijn gekomen? Gaan we dit in heel Europa krijgen, ook in Amsterdam of Den Haag? Worden de daders gepakt? Is dit een eenmalige actie of het begin van nog veel meer?

Waar doe ik beter aan: het nieuws blijven volgen in de hoop dat er alvast wat geruststelling komt voor ik ga slapen of naar bed gaan in de hoop dat het niet erger is geworden als ik wakker word?

Het kan er allemaal niet meer bij, mijn harde schijf zit vol. Ik ben verbijsterd. Boos, verdrietig, machteloos, moedeloos, bezorgd. Ik verdwijn onder mijn dekbed. En negeer de laatste berichten op mijn telefoon. Ongetwijfeld geen goed nieuws.

Zaterdag

Terwijl mijn ogen zich openen dringt de horrorfilm van de avond ervoor tot me door. Ik staar naar mijn telefoon en aarzel: zal ik nu kijken naar de laatste NOS berichten of wacht ik nog 10 minuten? Ik zet me schrap en lees ‘circa 100 doden in theater’. En in de eerder genegeerde berichten over noodtoestand en grenzen dicht.

Ik betrap mezelf erop dat ik me extra warm aankleed, alsof dat een extra buffer vormt voor de ellende die me tegemoet zal komen via de nieuwsberichten. Jezelf voor de gek houden. Want wat verzacht het nieuws over doodgeschoten bezoekers in het theater, verhalen van ooggetuigen, de verslagenheid en alle berichten en afbeeldingen die worden geplaatst op social media, bedoeld om de Fransen solidariteit te tonen?

Tranen. Van machteloosheid. Onrecht. Zorgen. Medeleven. Onmacht.

En zojuist een nieuw NOS bericht op de smartphone:

IS waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen.

Ik ben stil.

(133 keer bekeken, 1 lezers vandaag)
0 likes