Volgens het laatste bericht in de Volkskrant wordt TBS steeds vaker gedwarsboomd door verdachten. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de verlofmogelijkheden ingeperkt en uit angst voor langdurige opsluiting zonder enige vorm van escape besluiten ze dan maar niet mee te werken aan psychologisch onderzoek. Zonder blauwe jurk wordt het rechters dan wel heel lastig gemaakt om te bepalen of het gepleegde delict het gevolg is van een psychische stoornis.

Los van de strategie van verdachten zien rechters vaker af van TBS omdat ze menen dat de maatregel moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Als je dan ziet dat 80% van de verdachten zonder TBS behandeling terugvalt in crimineel gedrag, tegen 20% van de verdachten met TBS, dan mag je je toch wel gaan afvragen of hier niet een stokje voor gestoken moet worden.

Cellengang

Ik vraag me af wat er zo moeilijk is aan de uitvoering. Waar zijn de elektronische enkelbanden gebleven? En sinds wanneer maakt een verdachte uit welke straf hij tegemoet kan zien? Of is dit een politieke strategie om met mooie cijfers naar buiten te komen met betrekking tot de wachtlijsten? Terwijl ondertussen een deel van ons belastinggeld is opgegaan aan de uitbreiding van capaciteit bij TBS-klinieken? Capaciteit die nu onbenut blijft?

Van de week hoor ik het CDA nog roepen dat ze de maximale straf (na levenslang) wil verhogen van 30 naar 40 jaar. Wat heeft dat voor zin als we al niet eens kans zien verdachten de juiste straf op te leggen, te beletten dat ze er vandoor gaan, als ze überhaupt al berecht worden?

Als je kijkt naar de criminaliteit in ons land dan hebben we vooral de handen vol aan veelplegers. Dus als we daar wat aan willen doen dan zal de politiek met een oplossing moeten komen voor de uitvoerbaarheid van TBS en wat mij betreft verhoging van de strafmaten met betrekking tot kleinere criminaliteit in plaats van zich druk te maken over de 30-jaars termijn.

In Nederland ben je qua straf het slechtst af als het gepleegde delict valt in de categorie fraude en valsheid in geschrifte. Als we ons eens wat meer gingen richten op de delicten waar het allemaal mee begint en ervoor te zorgen dan kleine criminaliteit niet uitgroeit tot zware criminaliteit terroristische activiteiten.

Freek de Jonge zei deze week bij Pauw & Witteman:

Ik vind het niet erg om veel belasting te betalen, als ik maar weet dat het geld goed wordt besteed.

Zo is het maar net. En wat de berechting betreft, wie is er nou de baas; de politiek of de verdachte?!

Note: ik weet niet wat de overeenkomst is tussen een TBS kliniek en een hotel, maar blijkbaar heeft Hotel Vught een zeer uitgebreid assortiment kamers:

[kasviewer type=”img” image=”http://www.blont.net/images/hotel_vught.png” thumb=”http://www.blont.net/images/hotel_vught_thumb.png” title=”Hotel Vught” group=”group”]

0 likes
(28 keer bekeken, 1 lezers vandaag)